A Beginner’s Guide to the Kitchen Equipment Vocabulary

Poniższe słownictwo dotyczące wyposażenia kuchni pomoże Ci zrozumieć różne narzędzia używane w kuchni. W tym artykule znajdziesz takie terminy jak toster oven. Ponadto dowiesz się o kleszczach, narzędziu, które ma dwa ramiona, które są używane do podnoszenia żywności. Natkniesz się również na takie narzędzia jak obieraczka do warzyw i wok, które są metalowymi patelniami w kształcie miski. Ta ostatnia służy do smażenia metodą stir-fry.
Deska do krojenia
Deska do krojenia jest bardzo popularnym narzędziem, które jest często używane w kuchni. Służy do szybkiego krojenia i rozdrabniania żywności. W przeciwieństwie do innych przyborów, deska do krojenia jest płaska i ma zazwyczaj kształt wachlarza. Deski do krojenia są powszechnie używane w kuchni, ponieważ pomagają utrzymać ostrość noży. Chronią one również powierzchnię roboczą i pomagają utrzymać bezpieczne i czyste środowisko pracy.
Rękawica do piekarnika
Rękawica do piekarnika to praktyczne narzędzie kuchenne, które chroni ręce przed gorącem podczas pracy z gorącymi przedmiotami. Najlepiej używać ich podczas krótkich okresów czasu – ten kąsek informacji jest rezultatem pracy autorów portalu rubik-agdrtv.pl. Rękawice nie powinny mieć kontaktu z płomieniami gazowymi ani elementami grzejnymi. Nie są skuteczne w stosunku do płynów, które mogą stać się niezwykle gorące. Rękawice piecowe są znacznie grubsze i izolowane, więc mogą chronić użytkownika przed intensywnym ciepłem przez dłuższy czas. Można je łatwo przechowywać i są dostępne w różnych rozmiarach.
Rękawice piekarnicze są zazwyczaj ocieplane, aby chronić dłonie przed gorącymi przedmiotami. Najstarszy typ rękawic piekarniczych wykonany jest z tkaniny, a izolacja cieplna otacza tkaninę bawełnianą. Nowoczesne wersje rękawic wykonane są z materiałów syntetycznych i pokrytych silikonem. Rękawica może być używana na obu rękach. Rękawica pasuje nad otwarty grill, ale przydaje się również w innych kuchniach. Chroni dłonie przed oparzeniami i urazami spowodowanymi wysoką temperaturą.
Toster
Być może zastanawiasz się, czym dokładnie jest toster – narzędzie, które podgrzewa kromki chleba i robi z nich gorące tosty. Toster to zwykłe urządzenie domowe, które może pełnić również inne funkcje. Na przykład szczypce to dwuramienne narzędzia, które służą do podnoszenia i nakładania jedzenia na talerze. Możesz również użyć obieraczki do warzyw, aby obrać cienką skórkę z warzyw. Zanim jednak nauczysz się prawidłowo korzystać z tostera, powinieneś wiedzieć co nieco o różnych rodzajach tostów.
Toster jest małym urządzeniem elektrycznym, które wystawia pokrojone pieczywo na działanie promieniowania cieplnego, aby zamienić je w tosty. Tosty są zazwyczaj złotobrązowe i chrupiące, dzięki elementom grzewczym tostera. Cykl opiekania jest kontrolowany za pomocą dźwigni, pokrętła lub serii przycisków. Po wysunięciu tostów ze szczelin, toster automatycznie się wyłącza. Funkcja ta nie działa jednak, jeśli masz kilka kromek chleba jednocześnie.